ZŠ Pardubice - Studánka - Skotsko 2024

Skotsko 2024

14. října 2024, 10:29 Mgr. Dominika Pospíšilová

Poslední den v září jsme se vydali opět na cestu, tentokrát jsme zvolili destinaci Skotsko.

Cestou jsme navštívili města Haag a Amsterdam v Nizozemí, kde nám počasí moc nepřálo, a tak jsme tato dvě města víceméně „prolétli“. Naštěstí nám to ale počasí vynahradilo v následujících dnech.

Poté, co jsme absolvovali „zajímavou“ téměř sedmnáctihodinovou cestu na trajektu včetně noclehu, jsme dojeli do přístavu Newcastle a vydali se směr hrad Alnwick v Anglii, který byl předlohou Harryho Pottera a stejně jako on, jsme měli lekce létání na koštěti. Všichni jsme si „létání“ užili a poté se přemístili na naše ubytování ve Skotsku.

Následující den jsme vyrazili na další výpravu, tentokrát na projížďku vlakem Harryho Pottera. Zatímco první skupina jela vlakem, druhá jí mávala u viaduktu Glenfinnan. Následně jsme se opět potkali v přímořském městečku Mallaig u Atlantského oceánu, kde naši žáci plnili výzvu od CK a dotazovali se místních na spoustu informací, a my jsme se utvrdili, že komunikace v anj jim už v deváté třídě nedělá žádný problém. Na závěr jsme se vyměnili a cestu vlakem si pro změnu užila druhá skupinka. Cesta vlakem byla zábavná nejen díky úžasnému průvodci, který byl v interakci s našimi žáky, ale také výhledům na místa, kde se natáčel Harry Potter.

Další den jsme se vypravili na menší túru v údolí Glencoe, kde byli k vidění další dechberoucí výhledy, a přestože nás na závěr popoháněl déšť, po přesunu k jezeru Loch Ness už jsme měli zase hezky.

Poslední ráno na ubytování jsme si dali pořádnou snídani a vyrazili jsme směr Edinburgh, kde jsme absolvovali prohlídku jejich nejstrašidelnějšího hradu, následně si prošli nejdůležitější památky spolu s vyhlídkou na město. Při odjezdu jsme měli štěstí a Skotsko se s námi rozloučilo typickou skotskou hudbou, kdy nám v kiltech hrál celý orchestr při příležitosti konání místního plesu.

Přes noc jsme dorazili do Londýna, kde jsme navštívili všechny nejdůležitější památky a měli na závěr i čas na očekávané nákupy na Oxford Street.

Cestování jsme zvládli bez větších obtíží a přivezli jsme si zpět spoustu zážitků, o kterých budeme ještě dlouho vyprávět!

Velké poděkování opět patří panu Ježkovi z CK Poznání za přípravu celého zájezdu včetně zábavných znalostních kvízů a soutěží i z oblasti dějepisu a zeměpisu.

Mgr. Dominika Pospíšilová