ZŠ Pardubice - Studánka - Antická kutura a vzdělanost

Antická kutura a vzdělanost

15. června 2009, 10:27 Mgr. Zuzana Volkovová

Poslední měsíc tohoto školního roku byl v 6. třídách ve znamení antické kultury. Co pro lidskou společnost znamenalo toto významné historické období, by vám žáci šestých tříd vysvětlili bez mrknutí oka.

Co antika znamená, jaký byl její přínos pro dějiny lidstva, co všechno nám zanechali řečtí matematici, fyzici, historici a další, to byly otázky, které žáci řešili.Žáci pochopili, co znamená filozifie. Dokázali některé z myšlenek Platóna nebo Sokrata prezentovat.

Pochopili, že v těchto dávných dobách byly položeny základy literatury. Největší úspěch sklidily Ezopovy bajky, které děti velmi zdařile sehrály. Poučení, keré z bajek vyplývá, potom ostatní hádali.

Jedním z významných odkazů této doby jsou samozřejmě i olympijské hry. Žáci pochopili, jak se lišily starověké hry od současných.

Plakáty, které žáci připravili, jsou vystavené ve 4. buňce v 1. patře. Pomohla i paní učitelka ve výtvarné výchově. Model antického chrámu, kresby a modely amfor, to vše můžete vidět do konce června.

Chtěla bych poděkovat všem vyučujícím, kteří pomáhali dětem s přípravou. V neposlední řadě bych chtěla poděkovat i všem dětem, které se vzorně připravily na své prezentace. Až na malé výjimky své úkoly splnily na výbornou.

Mgr. Zuzana Volkovová