ZŠ Pardubice - Studánka - Čtvrťáci: Byli jsme ve Staré Boleslavi

Čtvrťáci: Byli jsme ve Staré Boleslavi

29. září 2009, 23:33 Mgr. Pavel Pospíšil

 Ve čtvrtek 17.září půl druhé hodiny před polednem nás očekávala u staroboleslavského mariánského chrámu naše průvodkyně, paní Nina Nováková. Odtud začala prohlídka města. Města, které zanechalo nesmazatelnou stopu v českých dějinách. 

     Jak známo, 28.září roku 935 zde přišel o život rukou bratrovou český kníže svatý Václav. V bazilice, zasvěcené tomuto světci, přímo na místě jeho mučednické smrti, které navštívil 11 dní po nás i papež Benedikt XVI., jsme sehráli krátkou divadelní hru o Václavově životě a skonu. Vystupovat na takovémto významném místě ozdobeném státními vlajkami, to byl opravdový zážitek.

     Dalším zážitkem pak bylo slovo paní průvodkyně Novákové. Její poutavý výklad o zdejších památkách a lidech s nimi spjatých poslouchal každý se zatajeným dechem.

     Po dobrém obědě v místní škole jsme se vydali na osmikilometrovou cestu do Čelákovic. Větší část této cesty vedla podél řeky Labe. Nyní už víme, že zdejší Polabí je podobné tomu našemu a kde se nachází soutok s řekou Jizerou.

     Na pardubické nádraží jsme dorazili krátce po sedmé hodině večerní. Prožili jsme tak den plný zajímavých informací, přívětivého počasí a silných zážitků.

učitelé čtvrtých tříd