ZŠ Pardubice - Studánka - Projekt 7.C - multikulturní výchova

Projekt 7.C - multikulturní výchova

14. června 2009, 10:15 Mgr. Soňa Jarošová

Minulý týden v pátek proběhla ve třídě 7.C prezentace prací žáků, kteří se zapojili do projektu sedmých ročníků o multikultuře.

Dávno tomu, přibližně před šestnácti stoletími, začalo období, které znamenalo převrat v osídlení Evropy - stěhování národů. Od východu putovaly velké národnostní skupiny a původní obyvatelé před nimi ustupovali. Národy hledaly lepší místo k životu.

I dnes lidé hledají, kde lépe žít a uplatnit své schopnosti. Dochází proto k tomu, že mnoho Čechů odchází za prací do zahraničí a mnoho cizinců studuje, pracuje a žije i s celými rodinami v České republice. Není raritou, že i na základních školách se učí děti z jiných zemí. To nás vedlo k tomu, že jsme se do projektu zapojili a  sdělili si tak mezi sebou poznatky a zajímavosti o různých státech a národech.

Jako první vystoupila skupina žáků vedená Aničkou Davidovou. Anička má ráda Finsko a mnoho o této severské zemi zná. Doslova nás ohromila, když finsky recitovala z paměti část finského národního eposu. Prezentace byla doplněná hudební ukázkou.

Šárka Vančurová tančí irské tance, a proto iniciovala své spolužáky, aby zvolili jaké téma Irsko. Práce žáků této skupiny byla oživena ukázkou irských tanců. Šárka je členskou taneční skupiny Ryengle.

Anežka Sychrová představila Rakousko. Proč? Má ráda vážnou hudbu a svým uměním ji okouzlil hudební skladatel Mozart. Vyslechli jsme si také hudební ukázku.

I práce ostatních žáků byly velmi pěkné a pečlivě připravené. Dozvěděli jsme se informace o Vietnamu, Ukrajině, Velké Británii, Francii a vzdálené Austrálii.

Chtěla bych všem žákům poděkovat za to, že se tak zodpovědně postavili k plnění zadaných úkolů a věnovali přípravě i svůj volný čas. Všichni dokázali, že pokud chtějí, dokáží být velmi šikovní.

Mgr. Soňa Jarošová