ZŠ Pardubice - Studánka - Projekt Multikulturní výchova v 7. ročnících

Projekt Multikulturní výchova v 7. ročnících

5. května 2009, 18:48 Mgr. Jiří Mandys

Celým 7. ročníkem se jako dlouhá nit vine průřezové téma Multikulturní výchova. Celoroční práce vyvrcholí projektem každé 7. třídy. Vše mají na starost třídní učitelé, zároveň vyučující ve své třídě český jazyk, popřípadě cizí jazyk a občanskou výchovu, která toto téma zastřešuje. Jako první má za sebou projekt již třída 7.A


Projekt třídy 7.A – Chorvatsko

Sportovní třída zpracovala svůj projekt na téma Chorvatsko. Proč zrovna Chorvatsko? Do naší třídy chodí žák Mak Sauka, který je chorvatské národnosti,ale narodil se již v České republice. Po domluvě s Makovými rodiči jsme se dohodli, že se pokusíme ostatním spolužákům a vyučujícím představit Chorvatsko tak, jak ho neznáme. Makovi rodiče slíbili, že se s námi aktivně projektu zúčastní. Celá třída se rozdělila do několika skupin a připravila si powerpointové a posterové prezentace na různá témata z oblasti historie, geografie, jazyka a přírodních krás nejen Chorvatska, ale i celého balkánského poloostrova. Projekt začal tím, že pan Ing. Branko Sauka nám řekl ve své krátké přednášce spoustu zajímavých věcí o bývalé Jugoslávii a svou přednášku doplnil velkou spoustou kvalitních fotografií. Dlouho jsme pak hovořili o nesmyslné válce, která měla na svědomí spousty obětí, hlavně v řadách civilistů, o etnických čistkách a také o konci Jugoslávie a vzniku nových států. Velmi působivé byly fotky z rozbombardovaného Sarajeva, válkou poškozený dům Makových rodičů, fotky masových hrobů, hřbitov na fotbalového stadionu, podzemní štola jako jediná cesta z obleženého města.Ale nevzpomínalo se jen na válku. Společně jsme obdivovali krásy chorvatské přírody, turistické zajímavosti, společně s paní Mirelou Saukovou a Makem jsme vyzkoušeli některá chorvatská slovíčka a hodně používané fráze. Oba Makovi rodiče pak doplňovali dětské prezentace svými komentáři. Některé prezentace byly velmi kvalitní, za což děti slyšely chválu, některé tak kvalitní nebyly, ale celkový dojem byl příznivý. Také jsme si řekli, v čem jsou naše národy jiné, v čem podobné.Velmi jsme obdivovali u Saukových velmi dobré ovládání češtiny. Zlatým hřebem pak byla ochutnávka typických balkánských specialit, které také připravili Makovi rodiče. Všem přítomným velmi chutnalo.

Celý projekt se opravdu vydařil. Strávili jsme spolu několik příjemných hodin a všichni jsme se navzájem obohatili spoustou nových poznatků. Dokázali jsme si, že ač jsme jiné národnosti, jsme všichni Evropané.

Budeme všichni sledovat, jak se svými projekty vypořádají také třídy 7.B a 7.C.

Takže Saukovi hvala – (děkujeme)!

 

Mgr. Miloš Kaplan