ZŠ Pardubice - Studánka - Otřesná historie

Otřesná historie

14. května 2009, 16:09 Mgr. Jiří Mandys

Ve středu 6.  května 2009 kolem 23. hodiny přijel před školu autobus, do kterého se naskládali žáci z různých tříd. Všichni rozespalí čekali na odjezd do Polska. Cesta byla náročná, protože někteří byli vytrvalí a nespali až do rána. Kolem páté hodiny ráno se už probrali všichni a začala hromadná snídaně. Naši první přednášku jsme vyslechli v solných dolech ve Wieliczce. Chodili jsme přibližně dvě hodiny po schodech nahoru, dolů, dokola, až jsme se ocitli několik metrů  v podzemí. Další cíl byla Osvětim, koncentrační tábor, který na nás všechny silně zapůsobil. Cesta domů utíkala vcelku rychle. Poslední zastávkou v Polsku byl McDonald, kde si dal každý to, na co měl chuť. Tuto exkurzi jsme nebrali jako výlet, ale spíš obohacení našich vědomostí o otřesné historii.

Lucka S. (9.B)

 

Wieliczka
Součástí exkurze do Osvětimi byla také návštěva Solných dolů ve Wieliczce. Každý dostal papíry s výkladem v češtině, jelikož průvodce mluvil „nečekaně“ polsky. Prohlídka trvala zhruba dvě hodiny, během nichž jsme viděli zbrusu novou rekonstrukci dolu a spoustu soch, představujících nějaké významné osobnosti Polska. Spousta vykrystalizované soli zdobila stěny, někteří žáci ji loupali, některá „prasata“ ji i jedla. :-) Na výstavě nás však nejvíce zaujal výtah, který nás měl dopravit zpět na pevnou zem. Paní učitelka nás strašila, že jede závratnou rychlostí 4 m/s, ale ukázalo se, že nás opravdu jen strašila, jelikož jsme všichni dojeli v pořádku a pokračovali směr Osvětim.

Káťa, Aneta, David (9.C)

 

Osvětim
Hned při vstupu do koncentračního tábora na nás dýchla atmosféra 2. světové války. V Osvětimi jsme si směli prohlédnout kupříkladu věci zabavené Židům před umístěním do tábora. Mezi nimi byly například malé dětské botičky, vlasy, kufry, brýle… Rozhodně to nebyl výlet pro lidi se slabou povahou, viděli jsme popraviště, kde byli Židé zastřeleni. Dále jsme navštívili plynovou komoru, vedle které byly pece, v nichž byli vězni spalováni. Protože Osvětim je pietním místem, byl tam pomník, kam lidé mohou pokládat kytice na památku nevinně zabitých. Výlet se vydařil díky pěknému počasí. Z Osvětimi jsme si odvezli zážitky, na které se nezapomíná.

Anička, Caisa, Vítek (8.B)

Mgr. Jiří Mandys